Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι διάλεκτοι στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία (Μέρος Ι')
Ημερομηνία: 20/5/2025, 10:24 - Εμφανίσεις: 49



Ο διαπρεπέστερος κατά κοινή παραδοχή εκπρόσωπος της λεγόμενης Αρχαίας ή Παλαιάς Κωμωδίας υπήρξε ο Αριστοφάνης, γέννημα και θρέμμα της Αθήνας του Περικλή.

Η γλώσσα της αριστοφανικής κωμωδίας, με κύριο στρώμα την αττική διάλεκτο όπως τη μιλούσαν την εποχή του ποιητή, χαρακτηρίζεται από ετερογένεια και μεγάλη ποικιλία, αντίστοιχη με εκείνη του περιεχομένου.

Έτσι, δίπλα στην καθομιλουμένη του μέσου ελεύθερου Αθηναίου με ικανοποιητική μόρφωση εμφανίζονται λαϊκά στοιχεία, πολλές αθυροστομίες και βωμολοχίες, ευρηματικά λογοπαίγνια (καρπός παρηχήσεων και παρεμβάσεων στη σημασία των λέξεων), πολυσύνθετες λέξεις που κάποτε παίρνουν τη μορφή λεξιλογικών τεράτων, ποιητικοί τύποι αλλά και νεωτερικοί γλωσσικοί τύποι.

Οι χαρακτήρες των αριστοφανικών έργων που δεν είναι Αθηναίοι μιλούν στη διάλεκτό τους, ενώ όσοι δεν είναι Έλληνες κάνουν χρήση παρεφθαρμένων ελληνικών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράθεση λέξεων ή και ολόκληρων αποσπασμάτων από τραγωδίες σε συμφραζόμενα με εντελώς πεζολογικό ύφος, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή παρατραγωδία, συνηθέστατη μορφή παρωδίας (σύμφωνα με έναν αρχαίο ορισμό, έχουμε παρωδία όταν κάποιος παραλλάξει και εντάξει στα δικά του συμφραζόμενα κάτι ξένο και διαφορετικό, έτσι που να μην περνά απαρατήρητο).

Μάλιστα, η αριστοφανική παρωδία δεν αφορά μόνο τραγικές συνθέσεις, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα λογοτεχνικά είδη, όπως το έπος και ο διθύραμβος.

Στη δημιουργία κωμικής ατμόσφαιρας και ζωηρού κλίματος –δεδομένης της υπερηφάνειας που αισθάνονταν οι Αθηναίοι της εποχής του Αριστοφάνη για τη γλώσσα που μιλούσαν– συμβάλλουν επίσης αφενός οι μη αττικοί διαλεκτικοί τύποι (λακωνικοί, μεγαρικοί κ.ά.) και αφετέρου η παραποίηση της ελληνικής από ξένους ομιλητές.

Τέλος, ιδιαίτερο χρώμα στις αριστοφανικές κωμωδίες δίνουν οι χρησιμοποιούμενες εκφραστικές λέξεις (σύνθετα που παράγουν ένα πολύ εκφραστικό ηχητικό και σημασιολογικό αποτέλεσμα) και τα άπαξ λεγόμενα, δηλαδή σύνθετες λέξεις που απαντούν μόνο μία φορά στον αρχαίο ελληνικό λόγο.googletag.cmd.push(f...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE


Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies